Galette rustică cu roșii, cremă de brânză și feta  Recipe  Video

Galette rustică cu roșii, cremă de brânză și feta

O tartă rustică galette cu roșii coapte, cremă de brânză, feta și ierburi aromatice – o rețetă simplă, de vară, perfectă pentru prânz sau cină.

Galette cu roșii, cremă de brânză și feta

Reteta de ElyTip masa: Pranz, Cina, AperitivBucătărie: French, Mediteranean, EuropeanDificultate: usor
Servings

6

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

320

kcal
Total time

55

minutes

Entuziasmul față de această tartă este mare și sper din suflet să vi-l pot transmite cât mai bine. Dacă până acum nu am insistat în mod special să încercați o rețetă anume, ei bine… pe aceasta o recomand cu toată inima! Nu doar că m-a cucerit prin simplitatea modului de preparare, dar gustul… pfff, nu știu dacă am suficiente cuvinte să o laud. Nu vreau să par că o ridic în slăvi, dar nici nu aș vrea să nu înțelegeți cât de special poate fi un preparat atât de simplu. Reteta o gasiti si pe blogul lui Chef Adrian Hadean alaturi de multe alte retete gustoase.
Galette cu roșii și brânză – genul de preparat care arată spectaculos fără prea mult efort. Este rustică, cozy și are un vibe de vacanță în sudul Franței (meah, o iubim cu toții, ce spun eu … probabil toată planeta, că e prea bună ).
Gustul verii, cu roșii – când vine vorba de plăcerile cele mai așteptate ale sezonului cald, roșiile sunt categoric în top. Indiferent de formă sau culoare, gustul lor este inconfundabil și aduce instant zâmbetul pe buze.
Roșii și brânză – ce poate fi mai bun? Combinația clasică, iubită de toți. Eu aș mânca-o toată vara! Am ales să pregătesc o galette tocmai pentru a pune în valoare roșiile – într-o tartă rustică, cu o rețetă simplă, ușor de făcut, fără echipamente sofisticate, forme speciale sau condiții complicate.
 Ce este galette?
Este o tartă rustică franțuzească, cu marginile pliate manual, care se coace direct pe hârtie de copt – fără formă de tartă sau reguli stricte.  Poate fi dulce (cu fructe) sau sărată (ca în cazul meu).

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat
    200 g făină albă (tip 000 sau 550)

  • 100 g unt rece (minim 80% grăsime), tăiat cubulețe

  • 2 linguri smântână fermentată (12–20%)

  • ½ linguriță sare

  • ½ linguriță oregano (opțional)

  • 2–3 linguri apă foarte rece (doar dacă e nevoie – eu nu am folosit)
    Sfat : Aluatul se lucrează rapid, cu ingrediente cât mai reci, pentru a rămâne fraged și crocant.

  • Ingrediente pentru stratul cremos
    150 g cremă de brânză

  • 50 g brânză de capră sau feta (opțional, pentru un gust mai intens)

  • 1 linguriță ulei de măsline

  • 1 cățel de usturoi zdrobit

  • Piper proaspăt măcinat

  • ½ linguriță ierburi uscate (oregano, cimbru sau ierburi de Provence – eu am ales oregano)

  • Pentru topping
    3–4 roșii coapte (ideal, soiuri și culori diferite – galbene, portocalii, roșii)

  • Sare grunjoasă

  • Piper proaspăt (optional)

  • Ulei de măsline (pentru stropit ușor înainte de coacere)

  • Frunze proaspete de busuioc sau oregano (pentru servire)

  • Opțional: mini mozzarella, fâșii de parmesan

  • 1 ou pentru decor

  • susan

Mod de preparare

  • Luați un locușor, citiți ingredientele și metoda de preparare.
    Partea cu cititul durează un minut, partea cu pregătitul… hai să zicem o oră, cu tot cu odihna aluatului!Ingrediente pentru galette: roșii de diferite culori, cremă de brânză, brânză feta, usturoi, ierburi aromate, unt, făină, smântână și ou, așezate pe fundal rustic.
  • Prepararea galettei nu este deloc complicată, ba chiar relaxantă. Iar rezultatul merită fiecare minut petrecut în bucătărie.
    Am început cu aluatul pentru tartă și vă recomand  să folosiți un robot de bucătărie – chiar și cel mai simplu model va face minuni. Cu ajutorul lui, aluatul e gata într-un minut. Dap, nu glumesc!
    În vasul robotului (echipat cu lame), am adăugat pentru început untul rece, făina, sarea și puțin oregano. Am mixat până când compoziția a devenit nisipoasă. Apoi am adăugat smântâna (care face aluatul mai elastic și ușor de lucrat) și am continuat mixarea până s-a format o bilă compactă de aluat.Ingrediente pentru aluatul de galette – făină, unt rece și oregano – în bolul unui robot de bucătărie.Bila de aluat galette, proaspăt formată
  • Voila! Aluatul e gata cât ai zice „galette”! L-am învelit în folie alimentară și l-am pus la frigider până mi-am pregătit toppingurile – ideal e să stea la rece cel puțin 30 de minute.Bila de aluat galette învelită în folie alimentară, pregătită pentru a fi refrigerată.
  • Pregătirea roșiilor – un pas mic, dar important
    Un pas simplu, dar pe care vă rog să nu îl săriți. Nu e complicat deloc, însă face o diferență majoră la final.
    Am feliat roșiile (nu foarte subțire, ca să le pot manevra ușor fără să se rupă) și le-am așezat pe o farfurie.Felii de roșii colorate (roșii, galbene, portocalii) așezate pe tocator, pregătite pentru galette.
  • Am presărat sare grunjoasă peste ele și le-am lăsat deoparte circa 15 minute.
    Ce se întâmplă în acest timp?
    Sarea scoate din roșii excesul de zeamă. Și credeți-mă, nu vrem o galette care băltește sau cu felii de roșii fleșcăite. Vrem o tartă frumoasă, cu felii care își păstrează forma și gustul concentrat.Felii de roșii colorate presărate cu sare grunjoasă, lăsate pe farfurie pentru eliminarea excesului de apă.
  • Pregătirea cremei de brânză – ultimul pas înainte de asamblare
    Cele două tipuri de brânză se amestecă bine până obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm usturoiul zdrobit și oregano (sau ierburile preferate). Gustați și vedeți dacă mai e nevoie de un praf de sare – eu n-am simțit, dar voi decideți după gust.
    Bun, gata și crema! Urmează partea mea preferată – asamblarea!Bol cu cremă de brânză amestecată cu usturoi zdrobit și oregano, pregătită pentru umplutura galettei.
  • Asamblarea galettei – și menționez că am iubit fiecare moment!
    Am început prin a tampona bine roșiile cu un prosop de hârtie, pentru a elimina cât mai mult din excesul de apă. Apoi am trecut la aluat. Era bine răcit, ușor de lucrat și, surpriză, nu a fost nevoie de întins între foi de copt – puțină făină presărată pe blatul de lucru a fost suficientă. Nici vorbă să fie lipicios!Bilă de aluat pe hârtie de copt, presărată ușor cu făină, pregătită pentru a fi întinsă în vederea pregătirii unei galette rustice.
  • Am întins aluatul într-o formă cât de cât rotundă – nu trebuie să fie perfect, tocmai asta e frumusețea unei tarte rustice. Peste el am întins crema de brânză, lăsând o margine generoasă liberă, ca să putem împacheta mai târziu.Cremă de brânză întinsă uniform pe aluatul rotund, lăsând margini libere pentru împachetare, în procesul de asamblare a unei galette rustice.
  • Și în sfârșit – roșiile! Le-am așezat peste cremă într-un mod cât mai estetic, mai ales că am folosit roșii de culori diferite și meritau puse în valoare.Feliile de roșii variate ca formă și culoare așezate peste crema de brânză pe aluat, înainte de împachetarea marginilor galettei.
  • Pentru împachetare, am ridicat marginile aluatului peste toppinguri, fără prea mult stres. Nici aici nu e nevoie de perfecțiune – rustic is the vibe!
    La final, am presărat sare grunjoasă și oregano, am uns marginile cu ou bătut și le-am decorat cu semințe de susan.Aluatul galettei cu marginile ridicate și pliate manual peste umplutură, într-un stil rustic, înainte de decorare.Galette formată, cu marginile împăturite, unsă cu ou și decorată cu semințe de susan, pe hârtie de copt, înainte de coacere.
  •  Coacerea
    Am dat galettea la cuptor, la 190°C timp de 35–40 de minute, până când marginile au devenit aurii și crocante.
    Eheee… dacă ați ști cum mirosea în bucătărie!Galette rustică, coaptă perfect, decorată cu mini mozzarella, busuioc proaspăt și fulgi de parmezan, pe hârtie de copt.
  • Această galette este delicioasă atât caldă, cât și la temperatura camerei, ba chiar și rece, a doua zi (dacă mai rămâne ceva!). Decorată cu mini mozzarella și frunze proaspete de busuioc (un picuț de Italia nu strică, right?) – ah, și cu câțiva fulgi răzleți de parmesan – am obținut o tartă rustică absolut superbă.Galette rustică cu roșii, parțial feliată, pe hârtie de copt; în prim-plan, o felie servită pe farfurie alături de salată verde.
  • Poate fi savurată simplă, dar dacă vreți să o transformați într-o masă completă, vă recomand:
    O salată verde proaspătă, stropită cu puțin ulei de măsline și oțet balsamic – adaugă un contrast fresh și ușor, care completează perfect aluatul fraged și umplutura bogată. Eu am făcut salata cam degeaba… atââât de bună a fost tarta, că nu a mai interesat pe nimeni ce e pe lângă.
    Și, de ce nu, un pahar de vin alb sec sau un rosé răcoritor, ca să ducem vibe-ul franțuzesc până la capăt (nici la ăsta n-am mai ajuns 😊).Close-up cu o felie de galette rustică cu roșii, așezată pe farfurie lângă salată verde proaspătă.
  • Nu zic că e cea mai bună tartă din lume, dar… n-a mai rămas nimic pentru a doua zi, așa că vă las pe voi să decideți.
    Eu zic că ăsta e gustul verii: simplu, colorat și tare gustos.
    Dacă o încercați, dați de veste – aici mă găsiți și abia aștept să vă aud părerea!
    Zile de vară aromate,
    vă îmbrățișez cu drag,
    Ely
     Tartă rustică galette cu roșii, fotografiată de aproape, cu o felie lipsă și interiorul bine vizibil – aluat fraged, cremă de brânză și roșii colorate, așezate artistic.

Recipe Video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *